Pozitivní povahové profily

Útlá knížečka Roberta A. Rohma Pozitivní povahové profily se trochu jinak věnuje zkoumání charakteru lidí. Určitě znáte klasické rozdělení na cholerika, sangvinika, melancholika a flegmatika. Tak tohle je něco podobného, ale jak sám píše – podstatné je pochopit druhé lidi. Lidé se totiž nemají rádi právě proto, že si nerozumí. „Jak můžete milovat někoho, komu nerozumíte, kdo je úplně jiný než vy a jehož způsob myšlení a jednání je vám naprosto cizí?“ Takže se v knize nedozvíte, že tento typ je špatný a tento dobrý. Kdepak, dozvíte se, jak přemýšlí a uvažují ti kteří lidé a jak se tedy chovat, abyste s nimi lépe vycházeli, abyste je pochopili a případně jim dali to, co chtějí. Mělo by vám to usnadnit život ve všech směrech.

Ačkoliv vám to nejdůležitější povím, určitě ji doporučuji k přečtení, protože je to parádní optimistická kniha! A vždy na konci kapitoly najdete tipy, jak být ještě o kapku lepší, než jste.

Lidi rozděluje podle dvou hledisek. První se zabývá otevřeností. Buď jste spíše otevření (rychlí), nebo uzavření (pomalí). Pochopitelně vždycky můžete být tak trochu na pomezí a nemusíte být extrém. Pro otevřené lidi je typické slovo „vpřed“, jsou stále v pohybu. „Když jim zavolá přítel a zeptá se: „Šel bys…,“ stačí jim tato dvě slova k tomu, aby hned nadšeně souhlasili. Nezáleží na tom, kam se má jít a bude-li to opravdu zábavné. Však oni si z toho už zábavu udělají. Mají svoji „společnost“ všude, kde se objeví.“ (str. 14) Jsou pozitivní, optimističtí, rychlí, energičtí, rádi dělají všechno ve spěchu, rádi vítězí. Je pro ně důležitý vnější vzhled. Aktivně se zapojují do různých projektů a organizací a často v nich zastávají vedoucí pozice. Odpovědnosti se rádi ujímají proto, že je baví říkat druhým, co mají dělat. Jsou sebevědomí a často toho chtějí víc, než dokáží zvládnout. Otevření lidé by se měli naučit opatrnosti a spolehlivosti.

Uzavření lidé se mohou jevit pomalými, ale jsou spíše trpěliví a vytrvalí. Jsou opatrní a rádi dělají jednu věc po druhé, všechno raději déle zvažují, než aby jednali unáhleně. Nemají rádi překvapení neznámými situacemi. Zajímají se o to, co je pod povrchem, důležitější je pro ně vnitřní kvalita než vnější vzhled. Mívají méně přátel, ale o to hlubší vztahy. Uzavření lidé by se měli naučit více požadovat a inspirovat.

Druhé hledisko se zabývá tím, zda jste zaměřeni spíše na úkoly, nebo na lidi. Je to typická rozdělovací kategorie užívaná například i v manažerské mřížce a různých teoriích vedoucích pracovníků, např. typ A a B. Lidé zaměření na úkoly (na věci) rádi plánují, pracují na projektech, orientují se na detaily. Nachází uspokojení v dobře odvedené práci. Jejich slabou stránkou je, že mohou snadno ranit něčí city, protože jsou příliš zaměřeni na splnění úkolu na to, aby zohledňovali, jak se ten druhý asi tak může cítit. Doporučené zlepšení – mějte více porozumění pro druhé.

Lidé zaměření na lidi (na city) se o druhé rádi starají, jednají s nimi. Více je zajímá, jak se druhý cítí, než jak se plní úkoly. Soustředí se na vztahy. „Je jim vcelku jedno, co druzí umí nebo znají; chtějí hlavně vědět, jak moc ostatním na nich záleží.“ (str. 18) Tito lidé se rádi pohybují ve skupině, kde je hodně citů a vzájemného pochopení, otevřenosti a sdílení. Jsou citlivější a vnímavější k pocitům druhých než lidé zaměření na úkoly. Chtějí znát potřeby a touhy druhých lidí. Touží po tom být oblíbenými. „Hlavním smyslem jejich života je rozvíjet přátelství s velkým počtem lidí.“ Doporučené zlepšení – naučte se lépe si plánovat práci (doporučuji time management) a svoje plány plnit (!!!).

Žádné komentáře:

Okomentovat